ondt knae

Hvis du får ondt i knæene, når du cykler - så kan det måske skyldes en forkert indstillet cykel (se min vejledning "Sådan indstiller du din cykel" under Tips og Tricks).

Har du ondt:

- på forsiden af eller lige under knæskallen?
- bag knæleddet?
- indesiden af knæet?
- ydersiden af knæet?

Læs mere nedeunder om, hvad smerten kan skyldes!

 

 

Saddelhøjde og -position

Problemer med knæene kan også skyldes, at saddelhøjden er forkert, eller at du sidder for langt fremme eller tilbage i forhold til pedalerne.
Uden at det bliver for avanceret kan man sige, at smerter i knæet forekommer i fire områder.

 

Smerter på forsiden af - eller lige under - knæskallen... 

skyldes ofte at sadlen sidder for lavt og afhjælpes altså ved at hæve den. Det er den hyppigst forekommende skavank og de fleste vil være bedst tjent med en anelse højere saddelføring end deres nuværende. Et godt råd er at du starter med sadlen for højt og så arbejde dig ned, til du ikke længere vrikker frem og tilbage, når du træder. Har du allerede høj (maksimal) saddelføring kan det hjælpe at flytte sadlen frem.

 

Smerter bag knæleddet...

er affødt af for høj saddelføring, men er jævnfør ovenstående en sjælden lidelse. Hjælper det ikke at sænke sadlen, så prøv at flytte sadlen bagud. Kan du ikke lokalisere smerten til at være enten for eller bag i knæet, så prøv først at hæve sadlen.

 

Smerter på indersiden af knæet...

har ofte at gøre med den såkaldte Q-faktor.
Q-faktoren er afstanden mellem ydersiderne af pedalarmene, der hvor pedalen skrues i, målt parallelt med krankakslen (der er hjælp til visualisering nedenfor).
Smerter på indersiden af knæet kan være affødt af for høj Q-faktor. Check om der er stor afstand mellem ydersiden af bagstagene og pedalarmene. Hvis det er tilfældet, så prøv med en kortere krankaksel. Er der ikke plads til en kortere aksel, så prøv at flytte klamperne så langt ud mod ydersiden af cykelskoen som muligt. Det flytter foden indad og har samme effekt som en kortere aksel. Vær opmærksom på, at din ankel ikke kommer til at støde imod pedalarmen. Er det kun det ene knæ, så check om der er samme afstand mellem højre/venstre pedalarm og de respektive bagstag. Er der ikke det, kan krankakslen evt. være vendt forkert eller også være uforenelig med pedalarmssættet.

 

Smerter på ydersiden af knæet...

er igen et Q-faktor relateret problem.
Her er der tale om smerter affødt af for kort krankaksel og det er forholdsvist sjældent. Løsningen er nemmere end hvis akslen er for lang, da der altid er plads til en længere aksel. Vær dog opmærksom på, at for lang en aksel kan ødelægge kædelinien ligesom visse forskiftere ikke fungerer, hvis klingerne er for langt fra saddelrøret.
Det første man bør prøve er altså at flytte klamperne ind mod indersiden af skoen.

 

Har du fortsat problemer? ...

efter du har fulgt ovenstående retningslinier, så søg hellere læge. En kronisk knælidelse er ikke til at spøge med og cykelglæden skulle gerne vare hele livet.