Besøg RAAM officielle hjemmeside: www.raceacrossamerica.org

 

Fakta om verdens hårdeste cykelløb

 

raam startpic

Race Across America (RAAM) er en af de mest respekterede, frygtede og ældste udholdenheds-sports-begivenheder i hele verden. RAAM anses for at være den højeste tinde af atletisk opnåelse – og ikke kun i cykelverdenen, men i hele sportsverdenen som sådan.

 

Hurtigt overblik over RAAM

Det ER verdens hårdeste cykelløb, hvor man skal cykle 5.000 km på tværs af USA, fra byen Oceanside i staten Californien til byen Annapolis i staten Maryland - altså fra Stillehavskysten til Atlanterhavskysten - på en gang uden pauser! 
Det vil sige at uret startes i Californien, og uret stoppes først når man kører over målstregen i Maryland.
Jeg regner med at gennemføre løbet på 10-11 dage, hvor jeg cykler non-stop 24-7. Der er 30.000 højdemeter, der skal forceres undervejs. Temperaturvariationen er fra 50 graders celcius i de ørkener jeg skal igennem til under frysepunktet, når jeg krydser bjergtoppene i over 3.600 meters højde! Bare lige for at sammenligne, så er Tour-de-France på godt 3.300 km, over 23 dage, hvor 2 af dagene er hviledage! Højdemeter i Tour-de-France ... kommer ikke i nærheden af RAAM.
Jeg ved godt, at Race Across Russia er på lige under 10.000 km, men alt taget i betragtning og samlet set - ørken, bjergene, lav fugtighed, høj fugtighed med mere - så er RAAM bare hårdere!

 

Historien bag

Der ligger en fantastisk historie bag RAAM løbet. I 1982 cyklede fire individualister om kap fra havnekajen i Santa Monica i Los Angeles til the Empire State Building i New York City. Løbet blev dækket af det amerikanske nationale TV, og kapløbet fangede og fastholdte publikums interesse, fascination og fantasi. Til at starte med var løbet kun for individualister, men i 1994 blev det muligt at køre i hold, og det blev hurtigt det mest populære og hurtigst voksende segment i løbet. Det at køre hold-stafet gjorde løbet tilgængeligt for andre end super atleterne – nu var det pludseligt muligt for forholdsvist veltrænede cykellister at deltage i - og gennemføre - dette løb.
Løbet holder i år 2011 tredive (30) års jubilæum.
Der er intet andet løb i hele verden, der bare minder om RAAM. Løbet inspirerer alle og enhver der enten har deltaget i det eller bare har været en del af det; cykelryttere, hjælpere, staben bag løbet og ikke mindst fans af løbet.
RAAM er den endegyldige test af hastighed, udholdenhed, råstyrke og kammerateri – den ideelle kombination af arbejde og sjov.
Intet andet løb matcher distancen på 5.000 km, terrænet, vejret og almene vejforhold samt holdånden og motivationen blandt deltagerne fra start til slut.

 

2011 løbs informationer:

raam undervejs4

  • Start: På vestkysten i staten Californien, byen Oceanside ved havnekajen ved Stillehavet.
    • Tirsdag den 14. juni 2011 starter kvinder der kører solo samt mænd i plus-60 års klassen.
    • Onsdag den 15. juni starter mænd der kører solo.
    • Lørdag den 18. juni starter alle holdene. (Der er kontrol af cykler, følgebiler samt andre kontroller inden da!).
  • Mål: På østkysten i staten Maryland, byen Annapolis ved havnekajen ved Atlanterhavet. Her vil målet være åbent fra den 24. juni og målet lukkes ned den 27. juni.
  • Løbet er 5.000 km langt, og der er ca. 30.000 højdemeter på ruten!
  • Deltagerne kører enten solo (som jeg gør i 2016) eller i hold af 2, 4 eller 8 personer.

 

Det er ingen skovtur!

RAAM er en benhård konkurrence! Modsat de tre store europæiske cykelløb, Tour de France, Vuelta a Espana samt Giro de Italia, så er RAAM ikke et etapeløb. RAAM er et sammenhængende løb, næsten ligesom en meget lang enkeltstart. Når først cykelrytteren krydser startlinjen og uret startes, så stoppes uret først igen når rytteren krydser mållinjen.

RAAM er ca. 30 % længere end Tour de France. Endvidere skal rytterne gennemføre distancen på 5.000 km på ca. den halve tid i forhold til den tilladte tid der må anvendes i Tour de France!

Hvad der også er værd at bemærke er, at RAAM ikke er begrænset til kun at være for professionelle cykelryttere. RAAM er åben for tilmeldinger fra såvel professionelle som amatører på lige vilkår. Soloryttere skal dog først kvalificere for at få lov til at stille op, modsat hold, hvor tilmeldingen er åben for alle.

Rytterne må cykle ca. 5.000 km igennem 12 stater og klatre mere end 30.000 højdemeter. Hold har et maksimum på 9 dage til at gennemføre løbet i, og langt de fleste gennemfører på ca. 7,5 dage. Holdene tilbagelægger mellem 560 km og 800 km i døgnet, hvor der cykles i alle døgnets 24 timer. Soloryttere har et maksimum på 12 dage til at gennemføre, hvor de hurtigste anvender lige over 8 dage, dette er dog kun få der gør dette! Gennemsnittet ligger nærmere omkring 10 dage. Soloryttere tilbagelægger mellem 400 km og 560 km om dagen, hvor de forsøger at finde den perfekte balance mellem at holde et højt tempo og få dækket deres søvnbehov. Solorytterne sover som regel slet ikke de første dage, og herefter kun en, to eller op til fire timer i døgnet, men sjældent mere end det!

raam undervejs5

 

Køre hold eller solo?

Der er forskellige klasser der konkurreres i. Der er 2, 4 eller 8 personers stafethold, og så inddeles der yderligere i aldersklasser og køn. Arbejdsbyrden må fordeles imellem rytterne fuldstændig som holdet ønsker det. På et 8 personers hold vil hver rytter sidde på cyklen i ca. 3 timer i døgnet. Solo – hvor ordet næsten er selvforklarende – vil en person cykle hele distancen alene.

Uanset om man kører i hold eller solo, så skal der anvendes hjælpere der følger rytteren eller rytterne. Disse hjælpere tager sig af al logistikken samt øvrige opgaver, som fx mad, drikke, navigation, skift af cykeltøj, behov for medicin, reparationer af cyklen osv. osv., hvilket sætter den enkelte rytter i stand til kun at fokusere på at cykle - og intet andet!

 

Hvem kører RAAM?

Rytterne kommer fra hele verdenen – og fra alle mulige baggrunde. Der er både amatører og professionelle, men hovedparten af deltagerne er helt almindelige mennesker, med en forkærlighed for at cykle. Aldersfordelingen er mellem 13 og 75 år. Hvert år kommer der deltagere fra mindst 15 nationer. Over 25 forskellige nationer har været repræsenteret i løbets 30-årige historie.

Ca. 40 % af rytterne kommer fra andre lande end USA.

Ca. 15 % af rytterne er kvinder.

 

Hvorfor forsøge RAAM?

For at citere George Mallory’s svar på spørgsmålet om, hvorfor gå til toppen af Mount Everest, ”… fordi det er der!”.
For langt de fleste ryttere er det dog langt fra så simpelt. Nogle deltager for at rejse penge til et velgørende formål, andre forsøger at slå rekorder, få oplevelsen sammen med nogle gode venner, få indskrevet sit navn i annalerne over dem der har fuldført verdens hårdeste cykelløb, osv. osv.
Fælles for alle gælder det, at det går ud på at få en god og mindeværdig oplevelse for livet – og så ikke mindst udfordre sig selv!
Uanset hvad årsagen til at deltage måtte være, så er RAAM en utrolig rejse på tværs af et meget flot land. Ikke en eneste rytter som hjælper vil forlade RAAM upåvirket af oplevelsen og af det opnåede.

raam undervejs6

 

Konkurrere til fordel for godgørende formål.

RAAM er en fantastisk platform til at rejse penge til et velgørende formål. Ryttere rejser årligt tilsammen et beløb på over 2 millioner US dollars (svarer til ca. 11,5 millioner danske kroner).

 

Medieeksponering.

RAAM har fans over hele kloden der følger optakten og selve løbet. Man kan følge med på internettet, igennem ugentlige nyhedsbreve, blogs der opdateres dagligt både før og under løbet, de sociale medier som fx Facebook og Twitter og så selvfølgelig de traditionelle medier, hvor der findes lokale, nationale samt internationale medier tilstede.

Derudover har RAAM mindst fire af dets egne mediehold ude på ruten, der producerer video interviews, nyheder fra ruten, fotos og tekster om løbet der finder sted. Mediedækningsstatistikken siger noget i retningen af mere end 20 millioner unikke besøgende på hjemmesiden (http://raceacrossamerica.org), samt mere end 2.500 artikler i mainstream medier (TV, radio, aviser, ugeblade, magasiner m.m.)

Disse tal støtter det faktum, at såvel sponsorer som de godtgørende formål begge får noget ud af at være en del af RAAM.

 

RAAM løbsledelse.

RAAM styres af fastansatte, der stort set alle er grebet af cykelfeberen. Styregruppen består af præsidenten Fred Boethling, der har gennemført RAAM 2 gange tidligere, adm. direktør Rick Boethling, direktøren for løbsafviklingen George Thomas, der har gennemført RAAM 6 gange, og Steven Bell, der er ansat som marketingsansvarlig.

Sammen udgør ledelsen et komplet team, der fokuserer på et stærkt forretningskoncept, har indsigt i at arrangere løb samt forståelsen for, hvad der skal til, for at gennemføre et så stort arrangement med en stor grad af succes.

 

År 2010 statistik.

  • Mere end 250 ryttere og 750 hjælpere deltog.
  • 15 nationer var repræsenteret.
  • 39 hold deltog
  • 30 personer kørte solo
  • Staben og frivillige hjælpere for løbet udgjorde mere end 250 personer.

 

 

RAAM er en episk begivenhed.

Race Across America er verdens hårdeste og førende udholdenheds-cykel-begivenhed. 2011 løbet bliver den 30. udgave af løbet. Løbsledelsen forventer det største tilmeldte felt nogensinde, og mediedækningen forventes være den mest intense i løbets historie. 

raam undervejs7

 

Ruten

 ruten

 

Følg med...

Hvis ikke du deltager - som jeg gør som solorytter i år 2016 – så følg med på internettet – dette må du ikke gå glip af!

www.raceacrossamerica.org

Den officielle RAAM hjemmeside opdateres med holdenes fremskridt - altså live på et kort, hvor du kan se hvor holdene er i forhold til hinanden. Der er også webcam live fra målområdet... og hold øje med vores blog, der dagligt vil blive opdateret under løbet.

Håber vi ses på nettet!